Lekker en simpel koken, hoe doe je dat nou?

Geplaatst op 16-01-2018

Wie houdt er nou NIET van lekker eten? Ik denk dat je NIET je hand opgestoken hebt ;0)

Wij houden zelf ook ontzettend van lekker eten natuurlijk, we zijn er de hele dag mee bezig. Vaak zie of hoor ik dat mensen lekkere zelfgemaakte “pastasaus” koken, en daar gaat echt van alles in! Hij is echt hartstikke gezond die saus!

Behalve de nodige tomatensaus wordt er, in dezelfde pan, aubergine, courgette, een uitje, en vaak ook paprika gebruikt. Zo kom je zeker aan je groenten!
Maar in de Italiaanse keuken doen we het net even anders; daar geldt namelijk: less is more! Italiaanse koks (en de mamma's natuurlijk) gebruiken eigenlijk maar heel weinig producten per gerecht. Dat zit zo: ze willen de pure smaak van de producten die ze gebruiken blijven proeven. Ze gooien dus niet van alles door elkaar in 1 pan, maar houden heel trouw vast aan het basisrecept. En daarom is het juist zo lekker!

Voor een sugo alla Bolognese wordt alleen voor de soffritto een heel klein beetje geraspte wortel, bleekselderij en ui gebruikt, samen met wat witte wijn en olijfolie. Als dit de olie lekker op smaak heeft gemaakt, gaat het gehakt en eventueel spek erbij, de tomatensaus, wat melk en zout en peper. That's it! Ze gaan er vooral geen basilicum of oregano door doen, dat is weer voor andere gerechten. Wel gebruiken ze een klein beetje versgeraspte nootmuskaat.
Om wel aan de vitamientjes te denken maken we dan gewoon een lekkere salade of wat gebakken groenten voor na de pasta.

Zoals ik net al schreef, is het te pas en te onpas gebruiken van basilicum en oregano uit den boze. Wat kun je dan wel met basilicum maken? Koude gerechten bijvoorbeeld kunnen erg lekker zijn met wat basilicum; zoals een insalata Caprese met heerlijke romige buffel mozzarella en tomaten, of in een tomatensaus met alleen basilicum en geen andere groenten (ja dat is lastig, ik weet het ; 0), in een heerlijke zelfgemaakte pesto (daar heb je wel minstens 2 plantjes voor nodig en ik vul het zelf altijd nog aan met andere groene bladeren zoals spinazie en rucola) waar je enorm van gaat genieten! Maar ook op de pizza Margherita natuurlijk, en een basilicumdipje van een zachte kaas zoals met tijm en (veel) basilicum en zout en peper is ook erg lekker op een broodje of toastje of een piadina en ook weer eens wat anders dan anders.

De meeste smaak in de gerechten komt dus eigenlijk niet voort uit de hoeveelheid ingredienten maar...... uit de kookduur! Italianen laten alles heel lang bakken en sudderen(behalve de pasta zelf natuurlijk, die moet beetgaar of al dente zijn). Een Italiaan gruwelt van een stukje ui waar op gekauwd moet worden of saus die alleen maar warm is gemaakt. Die echte, ouderwetse smaak, die krijg je door een saus lekker lang te laten pruttelen. Warm betekent in dit geval niet “klaar” ;0)

En waar kun je oregano dan voor gebruiken? Eerlijk gezegd wordt het erg weinig gebruikt in de Italiaanse keuken, het enige “gerecht” waar het echt niet zonder kan is de Bruschetta!

We houden allemaal zoveel van Italië omdat we de traditie zo mooi vinden, in Nederland houden we van experimenteren in de keuken, nieuwe gerechtjes uitproberen en nieuwe combi's maken. In Italië houdt men van traditie. Van een gerecht zoals het altijd al was, want het was goed dus het is goed.

Kom die smaak maar proeven bij ons!

Leuk dat je onze blog gelezen hebt,

a presto! Marije Donato

 

Deel dit bericht:

Lekker en simpel koken, hoe doe je dat nou?

Wie houdt er nou NIET van lekker eten? Ik denk dat je NIET je hand opgestoken hebt ;0) Wij houden zelf ook ontzettend van le...

Lees meer
Archief
  • Onze pizza's

    Onze pizza's

    Een houtoven geeft een bijzondere smaak aan de pizza, maar het deeg is net zo belangrijk natuurlijk. Onze

    Bekijk onze kaart
  • Onze menukaart

    Onze menukaart

    Massimo maakt voor jullie de lekkerste Italiaanse gerechten, sommige gerechten zul je kennen, anderen zullen je verrassen! We zijn onze kaart nog lekkerder aan het maken en werken aan een vaste kaart.

    Lees meer